top of page
Yazarın fotoğrafıErtan Erışık

BT Maliyetlerinizi Nasıl Düşürürsünüz?

Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2022



Gerek ülkemiz, gerekse dünya çapında piyasa şartları giderek zorlaşıyor, yatırımlar erteleniyor, bütçeler kısılıyor. Kurlarda yaşanan artışların önümüzdeki dönemde maliyetlere yansıması ile birlikte BT maliyetleri giderek daha fazla göze batan bir unsur haline gelecek. Bununla birlike şartların zorlaştığı dönemlerde kritik kararlar almak, giderek azalan satışları daha verimli hale getirmek, müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp onlara daha iyi ürün ve hizmetler sunarak satışları korumak, karlılığı arttırmak hayati öneme sahip. Yani hem BT bütçeleri göze batan açıklar üretiyor hem de ancak yüksek teknoloji kullanılarak karşılanabilecek ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Üstüne üstlük bu ihtiyaçlara cevap verme süresi giderek kısalıyor, daha karmaşık çözümler bulmak, bunları daha hızlı ve esnek hayata geçirmek gerekiyor.

Ağustos tatil dönemi bitip yılın son çeyreği başladığında hem bu yılki projelerin tamamlanması hem de önümüzdeki senenin bütçeleri için yoğun bir çalışma dönemine gireceğiz. Eminim pek çok BT yöneticisi ve karar vericiler bir yandan bu seneki yatırımların akıbetini diğer yandan da önümüzdeki sene ve takip eden yıllar için nasıl bütçe oluşturabileceklerini düşünüyorlar. Bu belirsizlik ortamında yatırımları ertelemeyi ya da toptan vazgeçmeyi değerlendirenler olduğuna eminim. Oysa piyasa şartlarının zorlaştığı dönemlerde firmaların esnek BT çözümlerine ihtiaçları çok daha fazla. Bütçeler azalırken, BT hizmet kalitesini düşürmeden ve hatta artırarak yeni ürünler ortaya çıkarmak ya da mevcut uygulamaları yenilemek mümkün mü?

Bu yazıda konvansiyonel çözümler yerine yenilikçi yaklaşımlarla hizmet kalitenizden fedakarlık etmeden BT maliyetlerinizi nasıl düşürebileceğiniz konusunda önerilerimizi bulabilirsiniz.

Öncelikle prensipleri ortaya koyalım:

– Hizmet kalitesinden ödün verilmeyecek. Yani esneklik, performans, fonksiyonalite ve kolay kullanım gibi konularda taviz vermeyeceğiz.

– Bütçe kısıtları göz önüne alınarak başlangıç yatırım maliyetleri düşük olacak.

– Operasyonel maliyetleri öngörülebilir ve düşük olacak.

– Uygulama mümkün olduğunca self servis olacak. Dış kaynak kullanmına gerek kalmadan işimizi kendi başımıza görebileceğiz.

Yukarıdaki prensipler temel olarak maliyetlerimizi azaltırken kaliteden ödün vermemek adına önemli. Ama biliyoruz ki hem veri büyüyor hem iş ihtiyaçları artıyor ama daha da önemlisi bu ihtiyaçlara çok hızlı cevap vermek gerekiyor.

Peki nasıl olacak? Maliyetlerimiz azalacak ama uygulama hızımız artacak ve çözümlerimiz daha esnek olacak, bu mümkün mü?

Yenilikçi yaklaşımlarla elbet mümkün.

Yeni Teknolojiler kullanın

Veri tabanı teknolojilerini ele alalım. Veri merkezlerinin en ciddi masraf kalemlerini veri tabanı lisans ve bakım maliyetleri oluşturduğu bir gerçek. Veri tabanları üzerinde gerçekleştirilecek operasyon (tasarım, yönetim, tuning) maliyetleri de bunlara eklenebilir. Oysa günümüz ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış, mimari açıdan çok daha esnek ve uygulama kolaylığı sağlayan seçenekler mevcut.


Örneğin MongoDB kullanarak Oracle gibi yüksek maliyetli bir veri tabanının hantallığından kurtulup uygulamaları çok daha hızlı geliştirebilir, değişiklikleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. MongoDB, doküman veri modeli ile ilişkisel veri tabanlarına göre çok daha hızlı uygulama geliştirmenizi sağlar. Şemasız mimarisi ile de uygulamalardaki değişikliklerin herhangi bir zaman kaybına ya da operasyonun durmasına gerek olmadan gerçekleştirilmesine imkan verir. Lisanslama mantığı Oracle gibi çekirdek bazlı değildir ve çok daha uygun maliyetlidir. Uygulama hızınız, operasyonel esnekliğiniz artar maliyetleriniz azalır. MongoDB transaction türü işlemleri de destekleyen, genel amaçlı bir veri tabanıdır, Oracle ya da SQL Server ile geliştirdiğiniz tüm uygulamalar için bire bir çözümdür.

Genel amaçlı MongoDB yanında, analitik veri tabanı olarak Exasol, özellikle veri ambarı ve data mart projelerinizde hem yatırım ve operasyon maliyetlerinizi azaltmada hem de yüksek performanslı analitik uygulamalar tasarlamanızda size yardımcı olacaktır.


Exasol “tuning-free” yaklaşımı ile Oracle ya da SQL server’da gerekecek teknik mimari ve operasyonel yönetim maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltacak böylelikle kaynaklarınız veri tabanından maksimum performansı almak için zaman harcamak yerine verilerden maksimum fayda sağlamaya odaklanabilecektir.

Lisans Kiralamaya Geçin

Artık yazılım şirketleri çok daha esnek ve başlangıç yatırım maliyetlerini çok daha kabul edilebilir seviyeye çeken kiralama modeline dönüyorlar. Özellikle ilk yatırım maliyetleri bütçe açısından projelerin ertelenmesine yol açabiliyor. Kiralama modeli ilk yatırım maliyetlerinin düşmesi ve devam eden yıllarda da kullanımın istendiği gibi ayarlanabilmesi açısından çok daha esnek bir alternatif sunuyor.

Temsilcisi olduğumuz Tableau, MongoDB, Exasol ve çok severek desteklediğimiz KNIME lisans kiralama ile son derece uygun ilk yatırım maliyeti fırsatları sunuyorlar.

Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Kullanın

Daha doğrusu açık kaynak kodlu yazılımlar kullanmaktan korkmayın. Elbette kurumsal ihtiyaçlarınız söz konusu olduğunda nasıl destek alacağınızı ya da firmanın sunduğu lisanslama olanaklarını da araştırın.

MongoDB, Exasol ve KNIME Analitik platformu farklı şekillerde ücretsiz kullanıma imkan tanımakta, belli fonksiyonlar ya da kurumsal teknik destek için lisanslamayı gerektirmektedir.

Self Servis ile Uygulama Maliyetlerini Kontrol Edin


Tableau‘yu anlatırken söylediğimiz bir şey var; veri sizin veriniz, iş de sizin, bu verileri raporlamak ya da analiz etmek için neden başka birilerinin, bir takım danışmanların yardımına ihtiyacınız olsun ki?

Yazılımların satın alma kadar uygulama maliyetleri de BT bütçelerini zorlayan unsurların başında geliyor. İş zekası ve analitik veri tabanları bu alanlara çok iyi örnekler. Özellikle veri boyutları arttığında Oracle, SQL Server gibi konvansiyonel veri tabanları üzerinde çok ciddi performans eniyileme (optimization) çalışmaları yapmanız gerekir. İş zekası alanında ise kullanılacak iş zekası aracı konusunda uzman danışmanlara ihtiyaç olduğu yaygın görülen bir durum. Self servis iş zekası ürünü Tableau tam da bu alanı hedefliyor, kendi başınıza kendi analizlerinizi yapabiliyorsunuz.

Aynı şekilde kendi kendini yöneten, performans eniyilemeye gerek duymayan Exasol da analitik veri tabanı alanında bakım-uygulama maliyetlerinizi düşürecek bir alternatif sunuyor.

Uygulama maliyetleri genelde ilk yatırım için gerekli olan lisans ve donanım maliyetlerinin çok üzerine çıkabiliyor. O halde mümkün olduğunca dışardan yardım almak gerekmeyecek kadar kolay öğrenilebilen, yeni bir programlama dili öğrenmek, veriyi zorunlu olarak kendi ortamına çekmek gibi ek teknolojik zorluklar getirmeyen teknolojiler ile çalışmak lazım.

Yatırımlarınızdan Faydalanın

Altyapınıza eklediğiniz yeni bir bileşen eski mimariniz ile uyum içerisinde çalışabilmeli. Mesela altyapınızda Exasol, Oracle Exadata, Teradata, SAP HANA gibi yatırımlar yapılmışken iş zekası yazılımı için ayrıca bir veri çekme işlemi yapmamalısınız. İş Zekası yazılımı altyapınızdaki veri tabanlarının gücünden tam olarak faydalanabilmeli.

Tableau sunduğu canlı bağlantı seçeneği ile altyapınızda bulunan yüksek performanslı veri kaynaklarına yaptığınız yatırımı tam anlamı ile korumanıza olanak tanıyor. Tableau’nun sorgu motoru, altyapıda bulunan veri kaynaklarına uygun eniyilenmiş sorguları otomatik olarak üretiyor ve sadece sorgu sonucunda gelen veri ile ilgileniyor. Böylelikle Tableau için ayrıca büyük donanım yatırımları yapmanıza gerek kalmıyor.

Bulut Bilişimle Maliyetlerinizi Azaltabilirsiniz


Elbette ilgili mevzuata uygun şekilde verilerinizi bulut yapılarında saklamak maliyet açısından son derece avantajlı olabilir. Günümüzde bilişim altyapısında buluta yönelim önemli bir trend. Bulut bilişim ile hem yönetim hem de bakım maliyetlerinde önemli avantajlar sağlayabilir, esneklik kazanabilirsiniz.


MongoDB sunduğu MongoDB Atlas ile son derece esnek ve bütün büyük bulut sağlayıcılarda çalışabilen “Software as a Service” hizmeti sunuyor. Böylelikle mesela Oracle‘ı bulut üzerinde kullanmak istediğinizde kısıtlar ya da maliyet farklılıkları ile karşılaşmıyorsunuz. MongoDB Atlas farklı coğrafi bölgelerde konumlayabileceğiniz sunucular ile birlikte çok kolay ayağa kaldırabileceğiniz, esnek ve ucuz bir veri tabanı altyapısını çok kolay oluşturmanızı sağlıyor. Ücretsiz versiyonunu hemen deneyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Tableau Online, Tableau’nun bulut hizmeti. Kurulum ve bakım tamamen Tableau tarafından yapılıyor. Verilerinize canlı ya da bellek içi erişebiliyorsunuz.

Exasol dilerseniz bulut üzerinde kurulum ya da kendi bulutu üzerinden kullanabileceğiniz seçenekleri sağlıyor.

Buluta geçmek özellikle ilk yatırım maliyetlerini azaltması ve bakım – yönetim açısından avantajlar sağlaması ile öne çıkıyor. Elbette burada veri güvenliği çok önemli ve önümüzdeki yıllarda belki de bölgesel ya da yerel bulut sağlayıcılar ile bu konuda ivme giderek artacak. Bulut bilişim yolu ile maliyetlerin azaltılması ülkenin rekabet gücü açısından da son derece önemli, o yüzden karar vericilerin bu konuda daha net bir strateji belirlemeleri gerekiyor.

Dijital Dönüşümünüzü Ertelemeyin

Piyasa şartlarının zorlaştığı, yatırım bütçelerinin kısıldığı dönemleri BT altyapı stratejilerinizi yenilemek için kullanabilirsiniz. Geçmişin pahalı, hantal ve eski tasarımlı ürünleri yerine yenilikçi yaklaşımlarla zamanın ruhuna uygun, esnek ve çevik çözümler oluşturmak mümkün.

Gelin Dijital dönüşüm projelerinizde size nasıl yardımcı olabiliriz birlikte konuşalım. Kara Danışmanlık 30 yıla yakın deneyimi barındıran bilgi birikimi ile “Teknolojik Keşif” çalışmasını hazırladı. Bu çalışma ile bugünkü altyapınızı inceleyip BT yatırımlarınızı nasıl daha verimli yapabileceğiniz konusunda sizleri bilgilendiriyoruz. BT bütçeniz artık çok daha değerli, gelin birlikte kısıtlı kaynaklarınız daha verimli nasıl değerlendirebiliriz bunu konuşalım. survey@karadanismanlik.com.tr e-posta adresimizden ya da 0 542 717 35 57 telefon numaramızdan bize ulaşın, size nasıl yardımcı olabiliriz, konuşalım.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page